KEFİRİN FAYDALARI
Mide ve bağırsak sağlığı için oldukça önemli olan kefir tüm vücudu koruyor. Enerji veren bu gıda iltihap ve alerjiye de çare oluyor.
Probiyotik besinler yalnızca sindirim sistemi ve mide rahatsızlıklarına karşı değil bütün vücudu hastalıklara karşı koruyor. Uzmanlar, probiyotik besinler doğal yollarla probiyotik olan ve daha sonra probiyotik özellik kazanan gıdalar olarak 2’ye ayrıldığını aktararak şöyle konuşuyor: “Doğal probiyotikler; kefir, kımız gibi fermenteli süt ürünleri, turşu ve salamura yiyeceklerdir. Yapay probiyotik bakterilerin ve mayaların eklenmesiyle elde ediliyor. Bu besinler bebek mamaları, hazır yoğurtlar, süt ürünleri, meyve suları ve katkılı gıdalardır.” Vücuda faydaları ise şöyle sıralanıyor…
Hastalıklara karşı korur:
Chicago Üniversitesi uzmanlarından Dr. Stefano Guandalini, “Hijyen seviyesi yüksek toplumlarda doğuştan gelen bağışıklık sorunlarında ve alerjik hastalıklarda büyük bir düşüş belirledik” diyor. Probiyotik formunda vücuda tanıtılan faydalı bakteriler ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.
Mutluluk verir:
Bağırsaklarınız sizin ikinci beyninizdir. Bunun nedeni ise bağırsaklarınızdaki geniş nöron ağının size nasıl hissettiğinizi söylemesidir. Prof. Emeran Mayer, duygularımızın büyük bölümünün bağırsaklarımızdaki sinirlerden etkilendiğini söylüyor. Ayrıca vücudunuzdaki serotonin hormonunun yüzde 95’i bağırsaklarınızda bulunuyor. Bu nedenle sağlıklı bağırsaklara sahip olduğunuzda keyfiniz de yerinde oluyor.
Metabolizmayı hızlandırır:
Moleculer Systems Biology’de yayınlanan bir araştırmaya göre prebiyotikler metabolizma üzerinde ciddi boyutlarda etkili oluyor. Uzmanlar yapılan araştırmalarda idrar analizlerinde farelerin metabolizmalarında enzimlerin etkili rol oynadığını belirtiyor.
Enerjiyi yükseltir:
Direkt olarak içgüdüler ve enerji seviyesiyle bağlantısı olmadığı düşünülen probiyotikler, aslında bağırsaklarınızı doldurarak vitamin, protein ve minerallerin daha iyi emilmesini sağlar. Bunu yaparken hastalıklara neden olan bakterileri ve zararlı organizmaları kontrol altında tutar. Ve tüm bunların sonucunda enerji seviyeniz ve moraliniz yükselir.
Enfeksiyonlar:
Kadınların en büyük kabuslarından olan vajinal enfeksiyonlar can sıkar. Antibiyotikler, doğum kontrol hapları ve sperm öldürücüler gibi şeyler vajina mikroflorasına zarar verebilir. Probiyotikler bu mikroflorayı tekrar yaratmanıza yardımcı olabilir. Bu şekilde kadınlarda oldukça sık görülen mantar, idrar yolu enfeksiyonları ve bakteriyel vajinozis rahatsızlıklarını engelleyebilirsiniz.
KEFİRİN MAYALANMASI;
Kefir mayasını önce 1 bardak süte karıştırarak üstünü streçle kapatıp oda sıcaklığında 1 gün bekletiyoruz ve aktifleştiriyoruz. Aktifleşme sonunda klorsuz bol suda yıkıyoruz.
1 litre sütü ılıtıyoruz. Cam kavanoza döküyoruz. Kefir mayasını ekliyoruz. Biraz sallıyoruz. Üzerini peçete ile kapatıp lastikliyoruz (bu şekilde ekşimiyor)
24-48 saat arasında mayalanması için karanlık bir oda dolaba koyuyoruz.Üzerine kumaş geçirebilirsiniz.
Süre sonunda kefirler üstte çıkmış ve alt kısım sulu ise mayalanmıştır. Tahta kaşık ile karıştırıyoruz homojen hale gelmesi için. Plastik süzgeçten geçirip geniş bir kaba süzüyoruz. Süzgeçteki kefir tanelerini suda yıkıyoruz yine. Kullanmayacak isek plastik ya da cam kaba koyup üzerine süt ekleyip buzdolabına kaldırıyoruz. Bu şekilde 1 hafta kalabilir. Mayalar zamanla büyüyecektir. Büyüdüğünde yine bir kaba alıp süt ekleyip dondurucuya koyabilirsiniz.
Bu işlemler sırasında kesinlikle metal kullanmıyoruz.
Kefir bağışıklık için çok etkilidir ve birçok da faydası var aynı zamanda. Ben çocuklarıma ayran yerine içiriyorum. Bu şifalı içeceği herkese tavsiye ederim:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder